Houtkamer

Ontdek een schat aan Romeins hout

Stap binnen in de Houtkamer en ontdek enkele spectaculaire archeologische vondsten uit de Romeinse tijd. Deze unieke ruimte in Museum Hoge Woerd biedt een fascinerende kijk op het ‘ware goud’ van de Nederlandse archeologie: hout. Dankzij de uitzonderlijke conservering in de natte Nederlandse bodem zijn objecten zoals een complete timmermanskist, een intacte Romeinse bijl, en zelfs een manshoog wijnvat bewaard gebleven en nu te bewonderen. Spectaculair is ook een fragment van de houten ‘bekisting’ van de weg die keizer Hadrianus liet aanleggen langs de Rijn. Een tastbare herinnering aan de vroegere grens van het Romeinse Rijk, de limes.

Het hoogtepunt van de collectie? Een complete Romeinse geschutspijl, gevonden in 2019 tegenover het castellum in de rivierbedding. Vermoedelijk is de pijl afgevuurd vanuit het fort met behulp van een ballista, een katapultachtig wapen. Bekijk een replica van deze indrukwekkende machine en ervaar in een videogame hoe dit wapen in de Romeinse tijd werd gebruikt. De combinatie van historische objecten en moderne technologie maakt de geschiedenis tastbaar en interactief, en neemt je mee terug naar de tijd waarin de limes gebouwd, onderhouden en verdedigd werd.

Wat maakt hout zo bijzonder?
Hout heeft ons verrassend veel te vertellen. Het vertelt verhalen over hoe de Romeinen twee eeuwen lang het gevecht aangingen met de rivier de Rijn. De jaarringen, sporen van bewerking en zelfs de herkomst van het hout onthullen waardevolle informatie over de bouw en het onderhoud van de limes, een UNESCO Werelderfgoed sinds 2021. Bovendien toont de collectie in de Houtkamer ons dat de Romeinen al vroeg beseften dat ze ook ruimte voor de rivier moesten maken, een vooruitziende aanpak van waterbeheer.

Een andere indrukwekkende ontdekking in de Houtkamer is het Romeinse hergebruik van materialen. De Romeinen wisten al slim om te gaan met hun grondstoffen, een voorbeeld van duurzaamheid dat vandaag de dag nog steeds inspireert. Ontdek hoe zij hout hergebruikten en de infrastructuur beschermden met ingenieuze houten constructies!

Nieuwe verhalen uit oud hout
In de Houtkamer komt het verleden tot leven. De vondsten die hier worden tentoongesteld brengen je dichter bij het dagelijks leven van de Romeinen en hun strijd tegen de elementen. Niet voor niets wordt hout erkend als een kernwaarde van het Nederlandse deel van de limes door UNESCO. Laat je inspireren door de verhalen en ervaar hoe deze eeuwenoude vondsten ons verbinden met een levendig en tastbaar verleden.